febr. 1, 2013
Centre Andorra Sostenible

Les Escoles Verdes es sumen a la campanya de recollida de telèfons mòbils vells o en desús

telefons

Durant tot aquest any 2013 diverses Escoles Verdes del país acolliran durant un mes cadascuna un contenidor especial habilitat per la recollida de telèfons mòbils vells o en desús i carregadors.

Aquesta acció s’emmarca dins la campanya de recollida de telèfons mòbils a Andorra, una iniciativa coordinada pel Govern d’Andorra i Creu Roja Andorrana i gestionada per Agentas que l’any 2012 va aconseguir arribar a la fita de 1.680 unitats recollides, la major part durant la Fira d’Andorra la Vella del mes d’octubre.

L’objectiu d’aquesta campanya, a més de la mateixa recollida i reciclatge dels aparells, és fer reflexionar sobre la producció de residus de ferralla electrònica i les possibilitats existents per minimitzar-los.

En aquest sentit, els telèfons mòbils són una part important d’aquesta ferralla electrònica tant pel seu curt cicle de vida, Greenpeace xifra la vida útil dels telèfons mòbils actuals en només 2 anys, com pel seu ús massiu i generalitzat; de det, s’estima que cada any milions de telèfons mòbils i els seus complements s’eliminen del mercat per motius diversos (avaries, canvis, etc.). Alguns estudis xifren en 130 milions el nombre de mòbils que es retiren anualment als Estats Units, 105 milions a Europa i 70 milions a la Xina. A més el problema ambiental s’agreuja degut a la pol·lució per components perillosos,  cas d’alguns metalls tòxics com l’arsènic, l’antimoni, el beril·li, el cadmi, el coure, el plom, el mercuri, el níquel i el zinc.

El que molta gent no sap és que més del 90% dels components dels telèfons mòbils són reutilitzables, principalment el plàstic, la fibra de vidre i els metalls (especialment el coure, el ferro, l’estany i els metalls preciosos que incorporen com l’or, el platí o la plata).

 Els beneficis obtinguts de la recollida i reciclatge d’aquests terminals i accessoris de telefonia mòbil en desús es destinaran a programes de salut centrats en la prevenció del tabaquisme en la població andorrana.

Leave a comment