març 6, 2017
Centre Andorra Sostenible

Què hi ha dintre de la bossa negra d’escombraries?

El dijous 2 de març, un grup d’alumnes de l’Escola Andorrana de Batxillerat van portar a terme una activitat dedicada a conèixer la part menys visible del circuit de gestió dels residus. I és que si bé gran part dels projectes i accions en aquesta matèria tenen a veure amb la reducció i la reutilització, poques vegades podem veure què hi ha dintre de les bosses d’escombraries que arriben a les instal·lacions de gestió de residus com ara el Centre de Tractament de Residus de la Comella.

La proposta, emmarcada dins de la jornada de projectes del centre, va començar a primera hora del matí amb un videofòrum sobre el documental Taste the waste dedicat al malbaratament alimentari. A partir dels continguts d’aquest metratge, els alumnes van poder comprovar la quantitat d’aliments en bon estat que acaben a la bossa d’escombraries, les principals causes i conseqüències d’aquest problema ambiental global i també algunes de les accions que s’estan portant a terme arreu del planeta per combatre’l. La projecció es va completar amb un debat sobre els patrons de comportament que tenim els ciutadans a l’hora de llençar coses a les escombraries.

En segon lloc, una vegada s’havia parlat de la manera com generem residus, ens vam traslladar al Centre de Tractament de Residus de la Comella per assistir in situ a les sessions de caracterització Modecom, una metodologia que consisteix a obrir i disseccionar els continguts de les bosses d’escombraries que arriben a aquesta instal·lació. Així, els alumnes van poder comprovar què s’amaga dintre de la «bossa negra», la fracció de rebuig dels residus sòlids urbans. Allà és on van comprovar que, a més d’aliments malbaratats, la bossa de rebuig encara conté molts residus que podrien haver anat destinats perfectament als contenidors de recollida selectiva: envasos, paper i cartró, vidre… en comptes d’arribar a la fase de valorització energètica.

Tot un matí per saber-ne més i reflexionar sobre la problemàtica actual de la producció i la gestió dels residus, i una bona oportunitat per millorar els hàbits a casa i a l’escola.

Comments are closed.